Сторінки

понеділок, 23 березня 2015 р.

Монтування iso образу в (Linux Mint, Ubuntu) з командного рядка

Зараз ми розглянемо спосіб як монтувати образ в Linux Mint та й Ubunt'і використовуючи командний рядок. Отож, відкривайте консоль і вперед!)

 Спочатку створимо директорію, в яку будемо монтувати наш iso образ. В Linux Mint
Монтування пристроїв виконується в директорію /media, тому ми можемо створити директорію в ній. Створимо директорію /media/iso:
Тепер скористуємось командою mount і примонтуємо iso образ. Будемо вважати, що файл з образом має їм'я failik.iso та знаходиться в домашньому каталозі (/home/mark).

Ключ -o до команди призначений для вказання опції loop. Після вказуємо шлях і ім'я iso файла, який нам необхідно змонтувати і через пробіл директорію, в яку файл буде примонтований. Після виконання даної команди в директорії /media/iso зявиться вміст iso образу. Після виконання команди можливо, ваш віконний менеджер відкриє директорію з образом. Також звертайте увагу образ примонтований тільки для читання, операції з файлами недоступні.

Переглянути вміст файлів в директорії /media/iso виконавши команду ls:
Відмонтування iso образу
Для відмонтування призначена команда unmount. Щоб відмонтувати образ виконайте команду unmount /media/iso (З правами адміністратора звичайно):
 При виконанні команди ви можете отримате наступне повідомлення:

umount: /media/iso: device is busy.
        (In some cases useful info about processes that use
         the device is found by lsof(8) or fuser(1))


А це означає, що директорія (пристрій) використовується. Наприклад, папка може бути відкрита в файловому менеджері і ви намагаєтесь виконати команду unmount, находячись в ній. Після успішного відмонтування можна видалити директорію /media/iso, виконавши команду: (sudo rmdir /media/iso)


1 коментар: