Сторінки

вівторок, 21 жовтня 2014 р.

Системи числення

Вісімкова система числення
Ось якби природа розпорядилась по іншому так, що в людей було б не по п'ять а по чотири пальці на кожній руці? Тоді мабуть цифр було б вісім. І ми зараз, мабуть, використовували б вісімкову систему числення! І така система дійсно існує. І як вона виглядає, запитаєте ви? Ну, по-перше вона має лише вісім цифр.
Для зручності користування використовують перші вісім знаків десяткової системи: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 і 7. Спробуєм уявити, як потрібно записувати числа й вісімковій системі, за умови, що правила складання числа з окремих цифр будуть такими ж, як і в десятковій системі числення.
Числа від нуля до семи будемо записувати як і в десятковій системі, будем записувати за допомогою одної цифри. В даному випадку числа, записані в дксіткрвій і вісімковій системах, не будуть відрізнятись. Далі в десяткові системі йде число вісім. Цифра 8 у вісімкові системі відсутня!
Далі ми вчинимо у відповідності до описаних вище правил. Ми спробуємо додати новий розряд, який буде рівний в нас одиниці. Молодший розряд буде рівний нулю. При цьому число 8 у вісімковій системі числення буде виглядати 10. Для, того щоб не плутатись, при записах чисел у різних системах числення в математиці прийнято помічати кожне число спеціальною міткою, яка показує в якій системі числення записано число.
Ось декілька прикладів запису числа в різних системах числення:
9 в 10=11 в 8, 10 в 10=12 в 8, 11 в 10=13 в 8 і так далі.
Далі розряди додається за аналогією.
Кількість цифр, використовуваних в системі числення, називають її основою. Десяткова система числення має основу 10, а вісімкова - основу 8. Ну тепер, мабуть, легко можна уявити системи з іншими основами.
Реально на практиці найшли застосування, крім десяткової і вісімкової системи, ще дві системи: шіснадцяткову та двійкову. Причому остання (двійкова система) і є тією системою чисел, яку інженери з легкістю змогли виразити за допомогою електронних схем. Вісімкова і шістнадцяткова системи числення зручні для запису комп'ютерних даних на папері і на екрані комп'ютера.

Шістнадцяткова система числення
У шістнадцяткові система числення, як ви вже здогадались, використовується шістнадцять цифр. Звичайно для позначення перших десяти цифр використовують ті ж самі символи, що і для десяткової системи. А ще шість невистачаючих замінююьб буквами латинсткого алфівіту. Ось повний набір: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, A, B, C, D, E та F.
Одним розрядом у шістнадцятковій системі числення можна записати число від нуля до п'ятнадцяти. Число 16 в десятковій записується, як 10 в шістнадцятковій. Використання букв може заплутати. Тому перед шістнадцятковим числом що починається з букви прийнято ставити ні нащо невпливаючий 0.

Немає коментарів:

Дописати коментар